Welkom bij Fort Werk IV

WELKOM op Fort Werk IV te Bussum. Fort Werk IV ligt aan de Dr. Abraham Kuyperlaan, ca. 1 km van station Bussum Zuid. De toegang ligt links van Theater Spant!

FortwerkIV BussumHet fort, ook wel Hoofdwerk geheten, maakt deel uit van het zogenoemde Offensief voor Naarden binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Werk IV is het enig overgebleven werk van vijf werken die tussen 1868 en 1870 rond werden Bussum aangelegd. Ze waren bedoeld om het veldleger op de hoge gronden voor de inundaties te laten manoeuvreren. Vier van de vijf voornamelijk aarden werken zijn inmiddels verdwenen. Fort Werk IV is daarentegen behouden gebleven en in oude glorie gerestaureerd.
Zoals bekend heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dus ook Fort Werk IV nooit daadwerkelijk militaire dienst gedaan. Maar aan deze militaire geschiedenis hebben we wel een prachtig fort in Bussum te danken, een groene oase waar het bruist van creatieve en culturele activiteiten!

Het fort bestaat uit een droge gracht, met romantisch aandoende fortmuren, prachtige gewelfde kazematten en een poterne, een ruim 34 meter lange ondergrondse doorgang. Daarnaast staat de langgerekte artillerieloods evenals de nieuwe versie van de oorspronkelijke fortwachterswoning.

Bezoekersadres:

Fort Werk IV
Dr. Abraham Kuijperlaan 1a/b
1402 SB Bussum


Postadres:

Stichting tot Beheer  van Werk IV  te Bussum

p/a Batterijlaan 12, 1402 SN  BUSSUM of via de mail info@fortwerk4.nl

Fort Werk IV te Bussum betreft Rijksmonument 11459 en heeft de ANBI status. Op  pagina  HEDEN vindt u meer informatie hierover.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.