Fortenland

Ontdek Fortenland toen & nu!

Waarom herbergt Gooi & Vecht zo dicht bij elkaar zoveel forten en kastelen? Wat moest er beschermd worden? De nu zo vredige regio was eeuwenlang de laatste verdedigingslinie die een vijand uit het oosten moest passeren om bij de rijkdommen van Amsterdam te komen!

Deze stoere pracht van forten, kastelen en vestingsteden domineert nog steeds het landschap. Laat je veroveren door ‘Fortenland’ en bezoek Muiden met o.a. haar Muiderslot, Muizenfort en Forteiland Pampus, de vestingsteden Naarden en Weesp met hun talrijke forten, het Fort Werk IV in Bussum en natuurlijk het Nederlands Vestingmuseum in Naarden.

Hoe kan ik Fortenland verder beleven? Dat kan op allerhande manieren, voor ieder wat wils! Het kan fietsend door het volgen van de Fortenlandfietsroute, waarbij je op één dag alle forten en vestingsteden van Fortenland aandoet. Of je duikt meer de diepte in met een bezoek aan een specifiek fort, kasteel of vestingstadje of door het volgen van een van de bewegwijzerde wandelroutes door Fortenland. Het land is ook schitterend vanaf het water te ontdekken: je kunt daarvoor de Fortenland vaarroute varen met een sloep of tuindersvlet of deze per kano afleggen. Of… laat je meevoeren over het water, met uitleg onderweg, door mee te varen met de vestingvaarten. Wil je nog meer uitdaging? Ga dan al gamend Fortenland door! Je vindt hier alles bij elkaar om 1000 jaar verdedigingshistorie van Nederland op jouw manier te ontdekken en te beleven. Veel plezier!

Hoe te ontdekken? Door op pad te gaan of… ontdek Fortenland alvast via dit prachtige interactieve magazine!

De beste startpunten in Fortenland

Hieronder dé ideale startplekken van waaruit je Fortenland kunt gaan beleven. Allemaal met ruim voldoende gratis parkeerplek, horeca in de directe omgeving, waar direct veel te zien en te beleven valt en waar bovendien meerdere soorten routes vandaan vertrekken.

Muiden – Parkeerterrein P1
Adres: Parkeerterrein P1, T-splitsing Maxisweg/ Weesperweg, Muiden
Activiteiten in omgeving: Vesting Muiden, varen naar Forteiland Pampus, Muiderslot, Muizenfort, sluizen en haven monding van de Vecht, IJmeer, volop gezellige horeca en terrassen in Muiden.

Fort Uitermeer – Weesp
Adres: Parkeerterrein Fort Uitermeer/ Restaurant Uit&Meer, Uitermeer 5, Weesp
Activiteiten in omgeving: de Vecht, F